«Για μένα πολιτική είναι η μάχη της πραγματικότητας και του αποτελέσματος» δηλώνει ο συμπολίτης μας υποψήφιος με τον συνδυασμό του Γ. Πατούλη.

Μετά από μια επιτυχημένη θητεία στην τοπική αυτοδιοίκηση, έχοντας την ευθύνη της δημοτικής κοινότητας Νέας Περάμου, ο Λευτ. Κοσμόπουλος δίνει τον δικό του αγώνα από ένα άλλο μετερίζι αυτό της Περιφέρειας, διεκδικώντας μια θέση στο Περιφερειακό συμβούλιο Αττικής με το συνδυασμό του Γ. Πατούλη.

Ο Λευτ. Κοσμόπουλος ανοίγει σήμερα τα χαρτιά του, σχεδόν δύο μήνες πριν τις εκλογές απαντώντας στα ερωτήματα που του θέσαμε τα οποία αφορούν κυρίως τα προβλήματα της περιοχής μας αλλά και τις προτεραιότητες που θα δοθούν σε αυτά.

 

Από τον Δήμο στην διεκδίκηση μιας θέσης περιφερειακού συμβούλου στον συνδυασμό «Νέα Αρχή» του Γ. Πατούλη. Ποια ήταν η βασική προϋπόθεση της απόφασής σας να ασχοληθείτε και με την Περιφέρεια;

Το πέρασμα από τον πρώτο στο δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, προέκυψε σίγουρα όχι εύκολα αλλά σε κάθε περίπτωση απολύτως συνειδητά.

Προτεραιότητα μου ήταν και είναι η συνεισφορά στον τόπο μας και στα κοινά, όχι με την έννοια της ικανοποίησης μιας ατομικής επιθυμίας συμμετοχής αλλά κυρίως με την έννοια της ανάγκης για πραγματικά, ορατά και βιώσιμα αποτελέσματα μιας συστηματικής και προπάντων ομαδικής προσπάθειας.

Η μοναδική λοιπόν προϋπόθεση, αλλά ταυτόχρονα και το μοναδικό κίνητρο, ήταν η δυνατότητα για ακόμα μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, ακόμα μεγαλύτερο πεδίο δράσης και ακόμα μεγαλύτερο περιθώριο για πρωτοβουλίες λόγω των αναβαθμισμένων αρμοδιοτήτων. Όλα αυτά βέβαια αποτελούν ταυτόχρονα και ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη την οποία συνειδητά αναλαμβάνω.

Είναι κρίσιμο να ενημερωθούν οι πολίτες για τις αρμοδιότητες και τις δυνατότητες της περιφέρειας. Μόνο έτσι μπορεί να γίνει αντιληπτή η βαρύτητα της ψήφου στην περιφέρεια, αλλά και το πόσο σημαντικό είναι να γίνει ορθή επιλογή προσώπων. Καταλαβαίνω ότι μερικοί επιθυμούν μια τέτοια συζήτηση ουσίας να μην γίνει ποτέ. Και δεν θέλουν να γίνει διότι εάν αντιληφθούμε την έκταση των αρμοδιοτήτων και το περιθώριο πρωτοβουλιών που παρέχει η νομοθεσία σε περιφερειάρχη και αντιπεριφερειάρχες, οι ολιγωρίες, οι παραλείψεις, η έλλειψη σχεδίου και προγραμματισμού, η έλλειψη οράματος και η αδράνεια, θα αποκαλυφθούνε σε πλήρη έκταση.

Η κατάρτιση, ο έλεγχος και η εφαρμογή του αναπτυξιακού προγράμματος, η κατανομή πιστώσεων και η εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, τα περιφερειακά ευρωπαϊκά προγράμματα, η ενίσχυση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, η αντιμετώπιση προβλημάτων σε αγροτικές καλλιέργειες, κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες  με τα αντίστοιχα χρηματοδοτικά εργαλεία, υπεραστικές γραμμές συγκοινωνιών, αντιπλημμυρικά έργα, περιβαλλοντικοί όροι λειτουργίας, είναι μερικές μόνο από τις αρμοδιότητες της περιφέρειας.  Είναι τομείς που με όραμα και προσπάθεια μπορούν να γίνουν πολλά.

 

Συμφωνείτε με αυτούς που ισχυρίζονται πως η Δυτική Αττική είναι το «αποπαίδι» της Αττικής;

Διαφωνώ με όσους ισχυρίζονται ότι η Δυτική Αττική έχει ότι της αξίζει, όπως επίσης διαφωνώ με όσους πιστεύουν ότι τα πράγματα στη Δυτική Αττική είναι έτσι και δεν μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο.

Στη Δυτική Αττική γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω με την οικογένειά μου. Ξέρω πολύ καλά όλα αυτά που την πληγώνουν αλλά και τα ασύγκριτα πλεονεκτήματά της. Γνωρίζω ότι δεν πρόκειται μέσα σε μια τετραετία να μεταμορφωθεί σε μια περιβαλλοντική όαση, δεν αποδέχομαι όμως ως φυσιολογικό την απουσία ασφάλειας από φυσικές καταστροφές, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας παρά την φιλοξενία του 40% της βαριάς βιομηχανίας της χώρας, την έλλειψη βασικών υποδομών για μια άνετη διαβίωση των κατοίκων της, τη μηδαμινή μέριμνα για τις ακτές και τα δάση της, την αυξημένη εγκληματικότητα.

Η πεποίθησή μου είναι ότι η Δυτική Αττική μπορεί να γίνει ένας δελεαστικός τόπος διαβίωσης, με περιβαλλοντικές ευαισθησίες, πολιτισμικό αποτύπωμα, αθλητικές δράσεις και εγκαταστάσεις, στοχευμένη επισκεψιμότητα, ενισχυμένη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, μειωμένη ανεργία, κοινωνικές δομές για όλες τις ηλικίες και κυρίως ασφάλεια. Ένας τόπος με υποδομές και δυνατότητες για ποιοτικό χρόνο.

Αν δεν πίστευα ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν, δεν θα είχα λόγο να κινητοποιηθώ. Αν δεν πίστευα στη Νέα Αρχή της Δυτικής Αττικής δεν θα ξεκινούσα αυτό τον αγώνα.

 

Ο επικεφαλής του συνδυασμού σας, έχει μεγάλη εμπειρία στην τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ και ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ γνωρίζει τα προβλήματα όλης της Αττικής. Στο πρόγραμμα του συνδυασμού σας σε ποιους πυλώνες θα στηριχθείτε ώστε η Δυτική Αττική να ανέβει επίπεδο;

Γνωρίζω πολύ καλά τον Γιώργο Πατούλη μέσα από τη συνεργασία μας στην ΚΕΔΕ αλλά και από το αυτοδιοικητικό του έργο. Είναι ένας άνθρωπος με βαθιά γνώση της αυτοδιοίκησης, αποφασιστικός και κυρίως αποτελεσματικός. Ξέρετε πολύ καλά ότι από τις εξαγγελίες μέχρι την υλοποίηση, η απόσταση είναι μεγάλη. Ο Γ. Πατούλης έχει αποδείξει ότι την απόσταση αυτή ξέρει να την καλύπτει. Σημαντικό είναι επίσης ότι είναι ένας άνθρωπος που μπορεί και ξέρει να ακούει. Έχουμε κάνει πολλές συζητήσεις για τη Δυτική Αττική και έχει σαφή άποψη. Νοιώθω ότι οι απόψεις μας και η προτεραιοποίηση των αναγκών για τον τόπο μας ταυτίζονται. Όπως πολύ σωστά είπατε, αυτό που αυτή τη στιγμή είναι απαραίτητο είναι ο προσδιορισμός των πυλώνων στους οποίους θα στηριχθεί η ανάταξη της Δυτικής Αττικής. Δεν μιλάω για προτεραιότητες αλλά για πυλώνες, τις βάσεις δηλαδή οι οποίες θα πρέπει να στηθούν παράλληλα και ισορροπημένα ώστε να υπάρξει αφενός η επούλωση των πληγών του παρελθόντος, αφετέρου μια υγιείς αφετηρία. Οι πυλώνες αυτοί είναι, η ενίσχυση της πολιτικής προστασίας σε επίπεδο υποδομών αλλά και λειτουργικών δομών, ο μακροπρόθεσμος και προοδευτικός σχεδιασμός διαχείρισης των απορριμμάτων, και η αναπτυξιακή επανεκκίνηση μέσα από ένα ευρωπαϊκό αναπτυξιακό πρόγραμμα αποκλειστικά για τη Δυτική Αττική. Για όλα αυτά έχουμε ήδη διαμορφώσει ένα πλάνο διαδικασιών και πρωτοβουλιών, έχουν μελετηθεί όλες οι πτυχές και είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε.

 

Κύριε Κοσμόπουλε, γνωρίζοντας περισσότερο από τον καθένα τα προβλήματα της περιοχής μας, ποια από αυτά πιστεύετε πως θα πρέπει να είναι σε πρώτη προτεραιότητα;

Η περιοχή μας τα τελευταία χρόνια έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά. Θα έλεγα ότι έχει ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή της Αττικής την ανάγκη για μια αντιστροφή του κλίματος και ένα νέο προσανατολισμό.

Οι φυσικές καταστροφές που έχουμε υποστεί τα τελευταία χρόνια και η ανασφάλεια που αυτές έχουν δημιουργήσει, νομίζω ότι θέτουν σε απόλυτη πρώτη προτεραιότητα την πολιτική προστασία και τα αντιπλημμυρικά έργα. Ακολουθούν η ενίσχυση των τοπικών αστυνομικών τμημάτων με υλικοτεχνικό εξοπλισμό (περιπολικά, μηχανές κ.α.), τα οποία μπορεί η περιφέρεια να προσφέρει μέσα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτει, ώστε να περιοριστεί η εγκληματικότητα και να ενισχυθεί το αίσθημα της ασφάλειας. Βασικό επίσης θεωρώ, την προστασία της περιοχής από ενέργειες ή δραστηριότητες οι οποίες μπορούν να επιβαρύνουν περαιτέρω το περιβάλλον μας. Δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω περιβαλλοντική επιβάρυνση. Ότι έχουμε πρέπει να το προστατεύσουμε πάση θυσία. Και βέβαια η μάχη για την ποιοτική καθημερινότητα του πολίτη. Είναι ένας συνεχής αγώνας που πολύ φοβάμαι ότι δεν έχει αρχή και τέλος αλλά που αν δεν τον δώσεις έχεις χάσει τα πάντα.

 

Από την επαφή που έχετε με τους συμπολίτες μας στα Μέγαρα, τη Νέα Πέραμο αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής, τι μηνύματα λαμβάνετε; Πως βλέπουν τον Λευτέρη Κοσμόπουλο που μετά από μια επιτυχημένη θητεία αντιδημάρχου θέλει να προσφέρει από άλλο μετερίζι;

Η επαφή μου ήταν, είναι και βέβαια θα είναι καθημερινή με όλους τους συμπολίτες μου. Είναι ο τρόπος που εγώ έχω μάθει να εργάζομαι, να διαμορφώνω άποψη και να αντιλαμβάνομαι την πραγματική διάσταση των πραγμάτων. Κλεισμένος στο «εργαστήριο» μπορεί να αναπτύσσεις εξαιρετικές επιστημονικές θεωρίες αλλά χάνεις την επαφή με την πραγματικότητα και την καθημερινότητα. Για μένα πολιτική είναι η μάχη της πραγματικότητας και του αποτελέσματος. Σε αυτή τη λογική συζητάω καθημερινά, ακούω, προτείνω, έχω δηλαδή ανοιχτό και αμφίδρομο δίαυλο επικοινωνίας με την αλήθεια που βιώνει ο κάθε πολίτης της Δυτικής Αττικής. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί εισπράττω μια ιδιαίτερα θερμή αποδοχή και αυτό είναι ενθαρρυντικό και μου δίνει δύναμη για την όλη προσπάθεια. Είμαι επίσης εξαιρετικά ικανοποιημένος διότι η συμμετοχή μου αυτή στο συνδυασμό του Γ. Πατούλη, δημιουργεί ουσιαστικές ελπίδες και αισιοδοξία για την επόμενη μέρα. Το έργο που έγινε κατά τη θητεία μου ως αντιδήμαρχος, είναι ορατό και αυτό επιτρέπει τόσο τις προσδοκίες όσο και τις απαιτήσεις των συμπολιτών μου. Είναι προφανώς μεγάλη η ευθύνη, είμαι  όμως αποφασισμένος να την αναλάβω. Είμαι πεπεισμένος ότι στη Δυτική Αττική μπορούμε να κάνουμε μια Νέα Αρχή, και αυτές οι εκλογές είναι η ευκαιρία για όλους όσους ελπίζουμε. Είμαι αισιόδοξος στο ότι οι πολίτες θα επιλέξουν την αποτελεσματικότητα.

Είναι γνωστό ότι ο κ. Πατούλης στηρίζεται επίσημα από τη Νέα Δημοκρατία, έναν χώρο στον οποίο και εσείς ανήκετε. Το ότι έχει δοθεί επίσημα χρίσμα από τη Νέα Δημοκρατία, αυτό αποτελεί τροχοπέδη στον αγώνα που κάνετε για να προσελκύσετε ακόμη και ψηφοφόρους που μπορεί να μην ανήκουν στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας;

Πάγια θέση μου είναι ότι οι επιλογές σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνονται αποκλειστικά με όρους κεντρικής πολιτικής σκηνής. Τα πράγματα σε τοπικό επίπεδο είναι πολύ ποιο διαφανή και ξεκάθαρα. Όλοι λίγο πολύ γνωριζόμαστε, υπάρχει ένα βάθος χρόνου στις σχέσεις τόσο ως προς το παρελθόν όσο και ως προς το μέλλον. Εφόσον λοιπόν άνθρωποι με διαφορετικές πολιτικές καταβολές μοιράζονται κοινό όραμα για τον τόπο τους, έχουν απαιτήσεις για το αύριο και ελπίδα ότι τα πράγματα μπορούν και πρέπει να γίνουν καλύτερα, δεν καταλαβαίνω γιατί δεν θα πρέπει να συνταχθούν μαζί και να ενώσουν τις δυνάμεις τους με αμοιβαία επωφελή τρόπο.

Τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα, και αυτό είναι πλέον γνωστό σε όλους. Έχουμε ωριμάσει ως κοινωνία και νομίζω ότι οι δύσκολες καταστάσεις των τελευταίων ετών, εδώ στη Δυτική Αττική, έπεισαν και τους τελευταίους αναποφάσιστους.

Ασφαλώς ο κάθε ένας φέρει το πολιτικό του πρόσημο, το οποίο όμως από μόνο του δεν αρκεί ώστε να μας συμπαρατάξει σε τοπικό επίπεδο και αυτό το βρίσκω απόλυτα υγειές. Σε αυτό τον τόπο κανένας δεν περισσεύει.

 

Ενόψει των εκλογών του Μαΐου τι μήνυμα θέλετε να στείλετε στους συμπολίτες μας αλλά και στους πολίτες της Δυτικής Αττικής;

Η εκλογική διαδικασία είναι μια διαδικασία ενημέρωσης για τα προβλήματα που υπάρχουν, για τις λύσεις που υποστηρίζει η κάθε παράταξη αλλά κυρίως και για τα πρόσωπα που συμμετέχουν και διεκδικούν την ψήφο μας. Οποιοσδήποτε συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία και αποσιωπά κάποιο από τα τρία βασικά αυτά σημεία, είναι εκ του πονηρού. Η ψήφος στην περιφέρεια είναι βασική, επηρεάζει άμεσα την καθημερινότητά μας, την ποιότητα της ζωής μας, διαμορφώνει το αύριο των παιδιών μας, σε κάποιους τομείς ίσως περισσότερο και από την κεντρική πολιτική σκηνή. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε όλοι ότι η ψήφος στο συνδυασμό αποτελεί επιλογή περιφερειάρχη. Η ψήφος δε στους υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το νέο εκλογικό σύστημα που για πρώτη φορά εφαρμόζεται φέτος, αποτελεί επιλογή αντιπεριφερειάρχη για τη Δυτική Αττική.   Η υποψηφιότητά μου έχει ως σκοπό τα Μέγαρα και η Νέα Πέραμος να αποκτήσουν υπόσταση στον υψηλότερο βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης. Θέλω η Δυτική Αττική να κάνει μια νεα αρχή. Και είναι μια ξεκάθαρη επιλογή, που έχει ανάγκη και διεκδικεί την υποστήριξη όλων. Όσο ποιο δυνατή η εντολή, όσο ποιο ξεκάθαρη η βούληση Μεγάρων και νέας Περάμου, τόσο ποιο ισχυρή φωνή.