Συναγερμός στη Πάχη από την πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε όταν από την προβλήτα εκφόρτωσης των ΕΛΠΕ, ποσότητα αργού πετρελαίου κατέληξε στη θάλασσα

Η Κυριακή 3 Μαρτίου 2019 σημαδεύτηκε από το ατύχημα το οποίο προκλήθηκε στην θαλάσσια εγκατάσταση των ΕΛΠΕ στην Πάχη, όπου από την προβλήτα εκφόρτωσης ποσότητα αργού πετρελαίου υπερχείλισε από την λεκάνη περισυλλογής καταλοίπων και κατέληξε στην θάλασσα.

Το συμβάν έγινε το απόγευμα της Κυριακής και αμέσως σήμανε συναγερμός τόσο στα ΕΛΠΕ όσο και στις λιμενικές αρχές της περιοχής. Η περιβαλλοντική ρύπανση στην Πάχη ήταν προ των πυλών, όμως η άμεση επέμβαση ειδικών πλοιαρίων και συνεργείων απορρύπανσης με την τοποθέτηση πλωτών φραγμάτων ώστε να μην επεκταθεί η πετρελαιοκηλίδα έσωσαν εν μέρει την κατάσταση.

Σύμφωνα με ενημέρωση που είχαμε από την εταιρεία ΕΛΠΕ η συνολική ποσότητα η οποία εκτιμάται ότι διέρρευσε στην λεκάνη είναι περί τα 2κ.μ., ενώ λιγότερο από το ήμισυ της προαναφερθείσας ποσότητας που φαίνεται να υπερχείλισε και να όδευσε προς την θάλασσα. Μάλιστα γίνεται γνωστό πως το προσωπικό της εγκατάστασης, (όπως προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις), ενεργοποίησε αμέσως το σχέδιο έκτακτης ανάγκης ειδοποιώντας ως όφειλε την λιμενική αρχή και καλώντας το άγημα καταπολέμησης θαλάσσιας ρύπανσης των διυλιστηρίων, ενώ ταυτόχρονα κλήθηκε και η συμβεβλημένη «τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος» όπου επιλήφθηκε του συμβάντος.

Στην ανακοίνωση της ΕΛΠΕ επίσης γνωστοποιείται ότι μέχρι να φτάσουν στο σημείο του συμβάντος οι κληθέντες δυνάμεις ο υπεύθυνος βάρδιας έκανε χρήση των πλωτών μέσων που διαθέτει η λιμενική εγκατάσταση και ανέπτυξε τα πλωτά φράγματα, επιτυγχάνοντας έτσι να εγκλωβίσει την διαρρέουσα ποσότητα εντός του χώρου της εγκατάστασης και να αποτρέψει την επέκτασή της, στο έργο αυτό τον συνέδραμε και η λάντζα επιφυλακής, η οποία βρίσκεται σε 24ωρη ετοιμότητα στην εγκατάσταση κατά την διάρκεια της οποιαδήποτε εκφόρτωσης πλοίου. Τέλος γίνεται γνωστό πως με την έλευση των προαναφερθέντων συνεργείων έγινε πλήρης άντληση της εναπομένουσας ποσότητας πετρελαίου στην λεκάνη και το χερσαίο χώρο, και παράλληλα άντληση από την επιφανειακή κηλίδα εντός των φραγμάτων. Παράλληλα, από την «Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος» διενεργήθηκε έλεγχος και περισυλλογή τοπικών διάσπαρτων μικρών κηλίδων περιμετρικά των φραγμάτων, όπου αυτές εντοπίστηκαν, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει περαιτέρω κίνδυνος.

Οφείλουμε να αναφέρουμε ότι το μεσημέρι της Τρίτης 5 Μαρτίου επισκεφθήκαμε την περιοχή της Πάχης για τη διενέργεια ρεπορτάζ μετά τις παρεμβάσεις που έγιναν από τα συνεργεία απορρύπανσης, όπου διαπιστώσαμε πως η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί ο κίνδυνος ρύπανσης της περιοχής.

 

Συλλήψεις, όπως προβλέπει ο νόμος, παρά τις ενέργειες

Αξίζει να σημειώσουμε πως παρά τις ενέργειες που έγιναν ούτως ώστε να μην επεκταθεί η ρύπανση οι λιμενικές αρχές προχώρησαν την επόμενη ημέρα στις συλλήψεις του πλοίαρχου και του α’ μηχανικού του δεξαμενόπλοιου που προκάλεσε την ρύπανση αλλά και του υπευθύνου βάρδιας της προβλήτας των ΕΛΠΕ.

Στο σημείο βρέθηκε και ο δήμαρχος Μεγαρέων όπου όπως ανέφερε στο διαδικτυακό κανάλι megaratv επισκέφθηκε την περιοχή για να διαπιστώσει το τι ακριβώς γίνεται. Ο κ. Σταμούλης διαπίστωσε πως ειδικά συνεργεία είχαν ήδη λάβει δράση τοποθετώντας τα πλωτά φράγματα για να περιορίσουν την πετρελαιοκηλίδα.

Σε δηλώσεις του τόνισε πως το θέμα είναι πολύ σοβαρό γιατί η περιοχή δεν αντέχει άλλη ρύπανση. «Θα κάνουμε ότι πρέπει για να μηδενίσουμε και να περιορίσουμε τέτοια περιστατικά. Έχω ζητήσει από τα ΕΛΠΕ να με ενημερώσουνε επισήμως για το τι έχει γίνει, αφού από την πρόβλημα των ΕΛΠΕ έχει γίνει η διαρροή πετρελαίου» ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να μην συμβεί ξανά τέτοιου είδους περιστατικό.

σε δελτίο τύπου που εστάλη από το δήμο Μεγαρέων το μεσημέρι της Τρίτης 5 Μαρτίου, γίνεται και επίσημα γνωστό πως ο κ. Σταμούλης ζήτησε εγγράφως υπεύθυνη ενημέρωση και απαίτησε άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης.

Στο δελτίο αναφέρεται ότι ο δήμαρχος με κατεπείγον έγγραφο του (αριθμ. Πρωτ: 4838/4.3.2019), προς τον πρόεδρο των ΕΛΠΕ ζητούσε να ενημερωθεί για την όλη κατάσταση και τι μέτρα προτίθεται η εταιρεία ΕΛ.ΠΕ Α.Ε να λάβει προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια περιστατικά.

 

Τι απάντησε η ΕΛΠΕ

«Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,

Σε απάντηση της από 04/02/2019 επιστολής σας με θέμα: «Πετρελαιοκηλίδα στην Πάχη», σας ενημερώνουμε για τα ακόλουθα:

Την Κυριακή 3 Μαρτίου, ελάμβανε χώρα στη θαλάσσια εγκατάσταση μας στην Πάχη εκφόρτωση αργού πετρελαίου και όδευση αυτού, μέσω των αγωγών μας, στις εγκαταστάσεις της Εταιρίας στα Μέγαρα. Η εκφόρτωση ξεκίνησε περί τις 14:30, ενώ λίγα λεπτά αργότερα έγινε αντιληπτό από μέλη του προσωπικού μας ότι ποσότητα αργού πετρελαίου είχε υπερχειλίσει από λεκάνη περισυλλογής καταλοίπων, με ορατό τον κίνδυνο να καταλήξει στην θάλασσα.

Άμεσα το προσωπικό μας προέβη σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, δίνοντας σαφή εντολή προς το πλοίο να διακόψει την εκφόρτωση, οδηγία η οποία και εκτελέστηκε ακαριαία από το πλήρωμα του πλοίου.

Η συνολική ποσότητα η οποία εκτιμάται ότι διέρρευσε στην λεκάνη είναι περί τα 2κ.μ., ενώ λιγότερο από το ήμισυ της προαναφερθείσας ποσότητας φαίνεται να υπερχείλισε και να όδευσε προς την θάλασσα.

Το προσωπικό της εγκατάστασης ενεργοποίησε αμέσως – και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα – το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ειδοποιώντας ως όφειλε την Λιμενική Αρχή και καλώντας το άγημα καταπολέμησης θαλάσσιας ρύπανσης των διυλιστηρίων μας. Ταυτόχρονα, κλήθηκε και η συμβεβλημένη «Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος», η οποία επιλήφθηκε του εν λόγω συμβάντος.

Έως την άφιξη των κληθέντων δυνάμεων, ο υπεύθυνος βάρδιας έκανε χρήση των πλωτών μέσων που διαθέτει η λιμενική εγκατάσταση και ανέπτυξε τα πλωτά φράγματα, επιτυγχάνοντας έτσι να εγκλωβίσει την διαρρέουσα ποσότητα εντός του χώρου της εγκατάστασης και να αποτρέψει την επέκτασή της, στο έργο αυτό τον συνέδραμε και η λάντζα επιφυλακής, η οποία βρίσκεται σε 24ωρη ετοιμότητα στην εγκατάσταση κατά την διάρκεια της οποιαδήποτε εκφόρτωσης πλοίου.

Με την έλευση των συνεργείων που αναφέρθηκαν παραπάνω, έγινε πλήρης άντληση της εναπομένουσας ποσότητας στην λεκάνη και τον χερσαίο χώρο και, παράλληλα, άντληση από την επιφανειακή κηλίδα εντός των φραγμάτων. Παράλληλα, από την «Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος» διενεργήθηκε έλεγχος και περισυλλογή τοπικών διάσπαρτων μικρών κηλίδων περιμετρικά των φραγμάτων, όπου αυτές εντοπίστηκαν, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει περαιτέρω κίνδυνος. Εντός της ημέρας, αναμένεται να ολοκληρωθεί πλήρως ο καθαρισμός και η αποκατάσταση του χώρου».

 

H άποψη μας

Η άμεση παρέμβαση των αρχών αλλά και της εταιρίας με τα πλωτά φράγματα και τα συνεργεία απορρύπανσης όπως φαίνεται έσωσαν την Πάχη από την περιβαλλοντική καταστροφή. Όπως είναι γνωστό οι επιπτώσεις στο οικοσύστημα από τέτοιου είδους ατυχήματα όπου δημιουργούνται τεράστιες πετρελαιοκηλίδες, είναι μεγάλες.

Και αυτό γιατί οι πετρελαϊκοί υδρογονάνθρακες προκαλούν βλάβη στην πανίδα και χλωρίδα της περιοχής μέσω φυσικής επαφής, κατάποσης, εισπνοής, απορρόφησης και μείωσης της διαπερατότητας του φωτός.

Επίσης οι πλαγκτονικοί οργανισμοί, όπως ο γόνος των ψαριών και οι προνύμφες διάφορων ασπόνδυλων, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στην ρύπανση από αργό πετρέλαιο, καθώς παρασύρονται από τα ρεύματα του νερού μαζί με τις μάζες πετρελαίου καταναλώνοντας τα σταγονίδια αυτών που αιωρούνται.

Ιδιαίτερα ευαίσθητα επίσης είναι και τα οστρακοειδή, καθώς όσα καταφέρουν να επιβιώσουν από την έκθεση στο πετρέλαιο, φιλτράροντας μεγάλους όγκους νερού για να προσλάβουν την τροφή τους, θα συσσωρεύσουν υψηλά επίπεδα ρύπων στο σώμα τους.

Εάν δεν υπάρξει άμεση παρέμβαση και απορρύπανση της θάλασσας, τα ψάρια της περιοχής αναμένεται να επηρεαστούν άμεσα καθώς τρέφονται με επιβαρυμένους οργανισμούς αλλά και από την πρόσληψη πετρελαίου μέσω των βράγχιών τους.

Σημαντικά μπορεί να επηρεαστούν και τα θαλάσσια πτηνά μέσω φυσικής επαφής, κατάποσης και εισπνοής πετρελαίου. Ιδιαίτερα για τα θαλασσοπούλια, η πιθανότητα επιβίωσής τους μετά από μία βουτιά σε ρυπασμένα από υδρογονάνθρακες νερά είναι σχεδόν μηδενική, καθώς αντικαθίσταται η μονωτική στοιβάδα αέρα ανάμεσα στα πούπουλα και το δέρμα, η οποία διατηρεί ελαφρύ και ζεστό ένα πτηνό, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η πτητική τους ικανότητα, η αναζήτηση τροφής, η επίπλευση στο νερό αλλά και η διατήρηση της θερμοκρασίας τους οδηγώντας τα σε φαινόμενα υποθερμίας.